vrijdag 21 september 2007

The Secret: Opruimen en ontvangen


Een ding waar we soms geen aandacht aan besteden als we bezig zijn met de Secret en de Law of Attraction is dat er plaats moet zijn voor alle materiële dingen die je graag wilt ontvangen. Zoals je je hoofd leeg moet maken om nieuwe ideeén te kunnen krijgen, moet je je huis opruimen om plaats te maken voor nieuwe spullen. Een omgeving waar het vol staat met spulletjes, kasten, of rekjes volgepropt met van alles en nog wat, helpt niet. Er kan niets meer bij! Maak het leeg en stel je open om te ontvangen. En hecht je niet aan de spullen, nergens goed voor. Ontvang, geef en maak veel plezier!

(Een plaatje van Loebia, mijn kater erbij, omdat ik zo gauw geen foto kon vinden van rommel.)

woensdag 19 september 2007

De kracht van meditatie en nieuwe ideeën

Het eerste wat er gebeurt als je mediteert is dat je veel nieuwe ideeën krijgt.
Als je wat vaker mediteert merk je dat je je steeds meer verbonden voelt met de wereld en met het euh 'hogere'.

Als je denkt dat je niet kunt mediteren en je wilt wel de ideeën: het is niet zo moelijk. Neem iedere dag een paar minuten om je te ontspannen.

Gisteren zou ik gaan fitnessen. Meestal neem ik een sauna achteraf. Ik had een beetje getreuzeld en het bleek dat ik niet zoveel tijd meer had, want ik had om half een 's middags een afspraak. Ik besloot dan maar alleen de sauna te nemen. (Ik had natuurlijk ook alleen de fitness kunnen doen en de sauna laten zitten, maar het regende zo hard en nou ja). Na in de saunacabine gezeten te hebben is het zaak om even te ontspannen. Ik ga me dan altijd bewust ontspannen; ik pak geen boekje of tijdschrift om te lezen. Ik ging op een ligbed liggen en zei tegen mezelf "ontspan".
Ook bij mij flitsen er altijd gedachten door me heen. Als ik dat merk zeg ik opnieuw een paar keer: "ontspan". En serieus, je gedachten worden dan minder. Als dat het geval is dan komt er plaats in je hersens voor nieuwe ideeën.

Het idee wat ik gister kreeg was om een weblog voor mijn lieve vriendin Ingrid op te zetten. Ze is gestalttherapeute en wil het internet op. Ik wilde haar graag een handje helpen, maar wist nog niet hoe. mijn plan is om een "Lieve Ingrid" weblog op te zetten en haar iedere twee weken een vraag te stellen, die ze op haar weblog kan beantwoorden. Idee dat ik kreeg bij het ontspannen (mediteren?) in de sauna.

Zie ook mijn Wellness blog onder Gestalttherapie en Lieve Ingrid.
Binnenkort hier de link naar Lieve Ingrid.

dinsdag 18 september 2007

Doelen bereiken 2

Een vraag: hoe vaak moet je je dat doel dan visualiseren? iedere dag opnieuw? ik heb het gevoel dat als je bepaalde doelen iedere dag opnieuw visualiseert, het bijna overgaat in een obsessie en dat het doel dan steeds verder weg van je gaat...

Een paar jaar geleden dacht ik dat het leven ging zoal het ging en ik nam het zoals het kwam. Wat doelen stellen betreft. Eigenlijk had ik geen doelen in mijn leven gesteld behalve wat ik vanzelf voorgeschoteld kreeg: diploma van school halen. mijn studie afmaken, werken. Ik ben getrouwd geweest en heb kinderen gekregen-ja dat wilde ik, maar heb ik daartoe dan mijn doelen gesteld? Ik dacht eigenlijk dat het leven vanzelf ging.

Toen ik dan op een cursus kwam waar op ik zomaar, onvoorbereid tien doelen moest stellen. Ik had daar nog nooit over nagedacht en moest eigenlijk maar wat verzinnen om aan die tien doelen te komen.

Ja en dan moesten we gaan visualiseren. Ik heb me wat afgevisualiseerd. De doelen die ik uiteindelijk gesteld had waren toch wel begerenswaardig. Ik heb zes weken lang gevisualiseerd. Een paar kleine doelen zijn een beetje uitgekomen. Maar zouden dat misschien ook wel zijn zonder al het gevisualiseer. Maar dan de grote. We moesten ook echt een paar doelen stellen die onbereikbaar leken.

Dat grote huis heb ik nog steeds niet.
Die bestseller heb ik nog niet geschreven.
Ik heb ook nog geen groot gezondheidscentrum in Spanje.

Euh, eigenlijk wil ik niet zo'n groot huis. En Spanje had ik er ook maar bijgehaald.
Een bestseller schrijven? Wie wil dat nou niet. Dat komt er nog wel van.

Ik denk dat als het visualiseren een obsessie wordt: laat dan maar los. Ik kan je niet vertellen of je doelen nog gerealiseerd worden. Sommige van mijn doelen waren misschien niet de juiste doelen.

Maar herinner je je dat verhaal uit de secret: dat huis dat gemanifesteerd was, terwijl het allang geleden was dat de poster gemaakt was en helemaal vergeten was.

Het zou dus ook nog kunnen gebeuren dat sommige doelen gerealiseerd worden en wensen uitkomen als je ze allang vergeten bent. Het lijkt me belangrijk om vooral nu blij en gelukkig te zijn. Soms een doel stellen en eraan werken, soms een wens doen en weer loslaten. Soms wekenlang visualiseren en toch maar weer stoppen. Positief blijven en als het eens een tijdje niet zo goed gaat altijd weer opnieuw beginnen. En vooral affirmaties gebruiken om je onbewuste op te krikken.

Omdat ik al een paar jaar geleden begonnen ben met het toepassen van The Secret (niet iedereen heeft er een paar jaar voor nodig, maar ik toevallig wel en jij ook?)word ik nu af en toe verrast: hee, ik heb een theebeurs,hee, op dat idee zat ik te wachten,zo, alweer een bestelling. Ik ben er van overtuigd dat iedereen die het volhoudt met The Secret op een gegeven moment (de een wat sneller dan de ander)verrast wordt door de mooie dingen die zij of hij zo graag wilde.

woensdag 12 september 2007

Wensen uitgekomen


Ik dacht dat ik hier een berichtje met mijn wensen geplaatst had, maar ik vind het niet meer. Mijn wens voor september was om 40 detox voetenbaden te verkopen. Een paar maanden geleden verkocht ik zo'n 4 detox voetenbaden per maand. Nu is het 12 september en deze maand heb ik er al 12 verkocht. Het moet nog iets harder gaan wil ik de 40 halen, maar ik ben op een heel goede weg!

Wil je weten wat dat is, een detox voetenbad of wil je er ook een kopen, om je lichaam eens goed te ontgiften? Ga naar www.detox-voetenbad.nl of klik hiernaast op Liefya.nl (om te bestellen in de winkel).

vrijdag 7 september 2007

oefening in visualisatie


Als je wel aan het visualiseren bent, maar je weet niet of het wel werkt, of je het wel goed doet--
Een jaar of wat geleden heb ik tijdens een cursus een korte oefening gedaan waarmee je direct kon zien of je visualisatie werkt. Ik zal die maar niet vertellen, maar ik oefen zelf ook wel met kleine, kote visualisaties.

Eens was het sleuteltje van mijn fietsslot afgebroken. Ik had thuis een extra sleuteltje opgehaald, maar ik kreeg het restje van de oude sleutel maar niet uit het slot gepeuterd. Ik was daar tien minuten mee bezig, tot ik me herinnerde dat ik konvisualiseren. Ik stelde me voor hoe ik met het ijzerdraadje de rest van de sleuter eruit wipte. Daarna probeerde ik het nog eens. De tweede poging was raak!

Gisteren wilde ik een bij fotograferen die in een diepe bloem van een balsemien zat. Ik probeerde en probeerde maar het wilde niet lukken. Ik klikte of te vroeg of te laat. Tot ik even stopte en me precies voorstelde hoe ik de bij op de foto wilde: half in en half uit de bloem. En warempel!

Je kunt het zelf ook proberen: wil iets niet lukken, visualiseer of stel je voor dat het gelukt is en probeer het nog een keer. Kun je iets niet vinden? Stop even en stel je voor dat je het in je handen hebt.

En natuurlijk als kleine dingen lukken krijg je steeds meer vertrouwen en grote dingen gaan dan als vanzelf.

Succes!

woensdag 5 september 2007

Bewust zijn van negatieve gedachten en gebruik maken van affirmaties

Bij de meeste mensen is negativiteit zo ernstig in hun gedachten geslopen dat ze het niet eens doorhebben. Ik denk dat het absoluut zaak is om je er bewust van te worden hoe vaak je negatief denkt, hetzij over jezelf, hetzij over anderen. Hoe vaak raak je niet betrokken in gesprekken waar de negativiteit afstraalt, geroddel, gepraat over pech en ziekte. Let er eens op. Ik denk dat als je je niet bewust bent van de negativiteit in jezelf, dat je dan nog niet echt leert om positief te zijn.

Op internet heb ik een aantal sites en reacties van mensen gezien die positief willen zijn. Men schrijft bijvoorbeeld affirmaties, maar men beseft niet dat men tóch negatief bezig is. Men zegt: "Ik wil niet dit en ik wil niet dat--". Dat zijn negatieve affirmaties

Of bijvoorbeeld: "Ik vergeef mijn buurvrouw en ik wens dat ze ophoudt met haar vreselijke gedrag". Dit soort gedachten zal niet helpen om positief te worden.

Het lijkt me dus absoluut belangrijk dat je je bewust wordt van je negatieve gedachten. Als je beseft hoe negatief je bezig bent, dan pas kun je beginnen met positief zijn. Je moet daar wel wat voor doen. Je wordt je niet zomaar bewust van je nagatieve gedachten, omdat het erin geslopen is. Het gaat automatisch en onbewust.

Ik stel voor om iedere week een dag te besteden aan je bewust te zijn van je gedachten. Makkelijk is het om eerst te leren te zien hoe anderen negatief zijn. Bij anderen zie je het makkelijker dan van jezelf. Als mensen roddelen (of niet echt roddelen, maar bijvoorbeeld vertellen dat die ander dat toch niet zo slim heeft aangepakt, -ga je daar makkelijk in mee? Probeer op dat moment de positieve kant te zien. Als je je daarin oefent, dan krijg je ook meer vat op je eigen negatieve gedachten.

En let op: negativiteit is in je onbewuste geslopen! Naast de bewustwording van je eigen negatieve gedachten is het belangrijk dag in en dag uit je affirmaties te doen. Door herhaling van affirmaties ga je erin geloven. Want ook door herhaling van negatieve opmerkingen tegen jou (in je jeugd) ben je onbewust negatief geworden. Dus herhaal positieve affirmaties totdat je onbewuste er in gaat geloven. Dit is van cruciaal belang! Affirmaties zeggen is een makkelijke manier om steeds positiever te worden. Alleen: je moet wel volhouden. Overtuig jezelf ervan dat je goed bent, dat je slim bent, dat je gelukkig bent.

Een tip om je affirmaties geloofwaardiger voor jezelf te maken is: gebruik de switch (of ook karateslag genoemd):
Sla met je ene vuist, met de zijkant senl en krachtig 3x in de palm van je andere hand, en vice versa, keer op keer, terwijl je de affirmatie luid en duidelijk hardop zegt.

En neem iedere dag een boekje met affirmaties mee. Blader er een paar keer per dag in. Je onbewuste neemt het toch op als je er ook niet alle aandacht aan geeft bij het lezen. Herhaling is belangrijk!

Over Affirmaties

Luister nu en klik HIER, voor afiranta's op MP3

Voor boekjes op vestzakformaat 250 afiranta's

Het volgende bericht is geplukt van een Belgisch Forum

Heb je ooit wel eens bewust geluisterd naar je eigen gedachten? Je zou het voor de grap eens een dag moeten doen. Op een gemiddelde dag heb ik echt enkele tientallen negatieve gedachten - terwijl ik een redelijk positief mens ben - en ik ben vast niet de enige.

Klinkt dit je misschien bekend in de oren:

- "Oh nee, nou lukt me dat nooit meer."

- "Had ik dat maar anders gedaan."

- "Dit krijg ik nooit voor elkaar."

- "Wat stom van mij."

- "Hé, maak ik alweer dezelfde fout."

Wat je eigenlijk aan het doen bent is jezelf affirmeren: je bevestigt je eigen gedrag. Maar dan op een negatieve manier! En dit doe je niet alleen in je gedachten, je spreekt het ook uit: tegen jezelf, in gesprekken met anderen, en naar anderen toe, bijvoorbeeld je vrienden.

- "Dat ga ik niet eens proberen, ik ben nou eenmaal zo."

- "Wat ben jij toch vervelend vandaag."

- "Laat mij het maar doen, dat is toch veel te moeilijk voor jou."

- "Doe je dat nou alweer verkeerd."


Experts schatten zelfs dat 72% van je gedachten negatief zijn
Heb je enig idee hoeveel kracht je gedachten hebben? Doe mee met het experiment en ervaar het zelf: voel wat het met je doet. En dit is nog maar van een computer - stel je eens voor welk een impact je eigen gedachten, die voortdurend bezig zijn in je hoofd, op jou en je leven hebben.

Denken is iets wat jij doet. Je hebt er zelf invloed op. Denken, of althans, de manier waarop je denkt, is een gewoonte. En net als alle andere gewoontes ben jij degene die er de controle over kan hebben. Het is net als met sporten of diëten: je moet er aan werken.

Door je hoofd te vullen met positieve gedachten kun je daadwerkelijk veranderingen in je leven aanbrengen. Als je vaak genoeg iets herhaalt, ga je er in geloven. Dat werkt zo in het negatieve (bijvoorbeeld een hardvochtige ouder steeds tegen zijn kind zegt: "Je bent niets waard", als volwassene draagt het kind dit nog steeds met zich mee). Maar het werkt ook in het positieve.

Het zou fantastisch goed werken als er iedere dag een personal coach om je heen liep die je bestookte met positieve teksten: "Wat heb je dat goed gedaan" als je iets klaar had, of "Wat ben je mooi" als je je aangekleedt hebt. Maar de realiteit is - helaas - anders. De realiteit is misschien dat je je zorgen maakt, dat er krijsende kinderen om je heen drentelen of dat je gewoon niet van die chocola kunt afblijven.

Wat is een affirmatie?

Affirmaties zijn teksten die je in gedachten of hardop uitspreekt en die je gedachten beïnvloeden en versterken. Zonder dat je het door hebt, gebruik je de hele dag affirmaties, naar jezelf (“Dit lukt me nooit!”), naar je kinderen (“Wat ben jij toch vervelend vandaag!”), naar anderen ("Dat is veel te moeilijk voor jou"). Meestal gebruiken we affirmaties op een negatieve manier. Door ze bewust en op een positieve manier te gebruiken en regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen - en dus ook je leven.

Want als je denkt dat je iets kunt, dan trek je als het ware de energie naar je toe om het te kunnen. Als je denkt dat je iets niét kunt, maak je een self-fulfilling prophecy: meestal kun je het dan ook niet omdat je overtuigingen je tegenhouden.

De wereld is zoveel lichter als je positief in het leven staat. Waarom zou je jezelf niet gunnen de meest verheven gedachten over jezelf te hebben?

- "Ik krijg altijd een parkeerplaats"

- "Ik ben de meest verheven versie van mezelf"

- "Mijn lijf is prachtig"

- "Ik geniet iedere dag van alle wonderen om me heen"

- "Ik genees mezelf"

Soms kan het gebeuren dat je een bepaalde affirmatie bijna niet over je lippen kunt krijgen. Of dat je kwaad wordt of verdrietig als je een bepaalde affirmatie leest of uitspreekt. Dat kan betekenen dat bij jou de overtuiging van het tegendeel heel diep zit. Om uit te vinden waar het probleem zit en hoe je jezelf steeds weer negatieve gedachtes voorhoudt helpt de volgende oefening:

Neem een stuk papier en trek middendoor een verticale lijn. Schrijf aan de linkerkant de affirmatie. Schrijf nu aan de rechterkant de gedachte die in je opkomt tijdens het schrijven van de affirmatie. Herhaal dit net zo lang tot de gedachtes die je rechts opschrijft positief zijn in plaats van negatief. Ga door met het opschrijven van de affirmatie, ook al schrijf je 'm honderd keer. Klik hier voor een voorbeeld.

Oefen net zo lang op die bepaalde affirmatie tot je ‘m lachend, met een blij hart, hardop en duidelijk kunt uitspreken. Pas dan heb je de positieve tekst als waarheid geïntegreerd in jezelf.

Ik kwam er zelf achter dat je door de dag heen vaak vergeet om je affirmaties te herhalen. Omdat je het te druk hebt of simpelweg omdat je er niet aan denkt. Als ik 's avonds een affirmatie meerdere malen achter elkaar wil herhalen val ik vaak halverwege al in slaap (misschien moet ik eerst beginnen met "ik blijf wakker - ik blijf wakker - ik blijf wakker"!).

En op momenten van stress is het vaak zo moeilijk (oeps, zie je wat ik doe?!) om eerst je affirmatie te zeggen voordat je reageert. Daarom begon ik in eerste instantie met het maken van affirmatiekaartjes die ik over het huis verspreidde. In de keuken hangt bijvoorbeeld: IK BEN RUSTIG EN KALM, want als ik aan het eind van een lange dag met het eten bezig ben en de kinderen hangen jengelend, moe en hongerig om me heen dan wil ik mijn rust nog wel eens verliezen. Maar doordat mijn ogen steeds - onbewust - op de tekst vallen wordt ik geaffirmeerd in het tegenovergestelde: ik ga geloven dat ik rustig en kalm ben en vertoon daardoor ook het overeenkomstige gedrag.

Een andere manier van affirmeren is visualiseren. Visualiseren betekent letterlijk: iets zichtbaar maken. In je hoofd draai je een speelfilm af van hoe jij wilt dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Dit kan een gebeurtenis in de nabije toekomst zijn (een belangrijk gesprek met een klant de volgende ochtend) of in de verre toekomst (het bereiken van een mijlpaal, bijvoorbeeld 15 kilo afvallen). Een visualisatie kun je zo gedetailleerd maken als je wilt. Zie voor je wat je gaat zeggen tegen die potentiële klant, dat hij of zij positief reageert, dat je rustig en kalm blijft, dat je er perfect uitziet, dat je op het laatste moment nog een idee krijgt waarmee je de klant kunt overhalen en zie dat de klant zegt: “Ja, jij krijgt de opdracht!”. En in het tweede voorbeeld: zie voor je dat je slank bent, dat je fit bent, dat je mooie nieuwe kleren aan hebt, dat mensen bewonderend naar je kijken, dat je op de weegschaal staat en dat je inderdaad 15 kilo minder weegt. Het regelmatig herhalen van een visualisatie versterkt het resultaat.

Let wel: een gewenste situatie visualiseren is geen garantie dat het daadwerkelijk zo gebeurt. Een goede afsluiting is het uitspreken van: “Zo zie ik graag dat het gebeurt maar ik laat het nu los. Ik heb vertrouwen in een goed verloop van de gebeurtenissen.”

Zou het niet heerlijk zijn als wij ongegeneerd tegen anderen konden zeggen:

- "Ik maak prachtige tekeningen"

- "Ik kan ontzettend goed biljarten"

- "Ik heb zulke mooie kleren"

- "Ik ben erg succesvol"


Het zou zelfs nog heerlijker zijn als die ander niet zou denken dat we verwaand of arrogant zijn, maar dat die ander blij zou zijn voor ons. Misschien dat we er zelf al mee kunnen beginnen: blij zijn voor iemand die trots is op zichzelf. En trots zijn op onszelf - niet vanuit arrogantie, maar vanuit liefde voor jezelf.

Ontsluit de kracht van je ziel - wees meester over je eigen gedachten
Affirmaties zijn zowel een doel als een middel. Als je met affirmaties gaat werken, is het doel om positieve gedachten vast te zetten in je hoofd. Maar het is ook een middel op het pad naar bewustwording. Als je met affirmaties gaat werken ontkom je er niet aan om steeds bewuster in het leven te gaan staan. Wat denk je, ben je er klaar voor?

Bron: affirmatie (of dachten jullie dat ik dit zelf uit mijn mouw schudt Wink)
_________________


(Zie: http://forum.belg.be/viewtopic.php?p=12542&sid=d33786191b9ea5911085b71352376589

maandag 3 september 2007

Flow

Voor veel mensen was The Secret echt een geheim. Door het lezen van The Secret werden hun ogen geopend. Zij die nu wat verder lezen en op onderzoek uitgaan komen meer literatuur tegen, waarin het principe van The Secret en de Law of Attraction uitgelegd wordt. Ook zijn er allerlei therapeuten die zeggen: "Hee, ik was hier ook al mee bezig-kom naar mij toe." Of mensen zoals ik, die ook een graantje willen meepikken. Mijn afirantaboekjes (affirmaties) bestonden ook al en sluiten naadloos aan op The Secret. (Over het belang van affirmaties zal ik het later nog eens hebben-ik denk dat het onderschat wordt)

Eén boek dat er ook al lang was voordat we van The Secret gehoor hadden is Flow van de schrijver Mihaly Csikszentmihalyi. (uitgeverij Boom) (http://www.managementboek.nl/recensie.asp?CODE=ciqobomoqrihr&RefererID=NHP_ext#recensies)
Ik kopieer hier een recensie van F. van Schijndel.

Csikszentmihalyi (1934) (spreek uit Tsjik-sent-mie-ah-haai) is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Chicago. Zijn bekende boek 'Flow' is interessant voor iedereen die wil weten hoe je meer geluk in je leven kunt krijgen.

Je verkeert in een toestand van flow wanneer je zo geconcentreerd bezig bent met een activiteit dat je alles om je heen vergeet. Je bent niet met jezelf bezig en de tijd vliegt. Je zit daarbij op het grensvlak van verveling (te gemakkelijk) en frustratie (te moeilijk). Het vraagt het uiterste van lichaam en geest maar geeft paradoxaal genoeg tegelijkertijd een gevoel van rust en geluk. Relaxen, passief vermaak, lekker eten en drinken en seks heb je weliswaar nodig om niet uit balans te raken, maar geven je uiteindelijk niet het rustige, bevredigende, gelukmakende gevoel. Het klinkt wellicht allemaal voor de hand liggend, maar de schrijver heeft het met onderzoek wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek toont aan dat tijdens werk meer flow ervaren wordt dan tijdens de vrije tijd omdat die vaak in passiviteit wordt doorgebracht.

In het leven kun je niet steeds in een toestand van flow zijn, maar je kunt wel voortdurend actief zoeken naar activiteiten die flow kunnen creëren.
Wat zijn voorwaarden voor flow-ervaringen:
- Je stelt jezelf concrete, uitdagende, haalbare doelen die voortkomen uit intrinsieke motivatie.
- Je krijgt onmiddellijke feedback; je constateert direct resultaat
- Je hebt de mogelijkheid om je te concentreren. Angst, woede, verdriet, overbezorgdheid, jaloezie zijn afwezig.
- Je bent niet gericht op jezelf maar op de buitenwereld. Je maakt je niet druk over de indruk die je op anderen maakt.
- Je kunt genieten van wat je nú meemaakt.

De optimale ervaring is sterk afhankelijk van je eigen subjectieve beoordeling. Zo kun je je actiemogelijkheden en je eigen vaardigheden onderschatten. Hierdoor kan het gebeuren dat iemand ontevreden is met een baan die fantastische mogelijkheden biedt.

Ik vond het leuk om te realiseren dat ik in mijn werk en vrije tijd regelmatig flow-ervaringen heb. Je beseft dat je geluksgevoel groeit als je veel flow in je leven kent. Onbewust zoek je ook wel die activiteiten op, maar na lezing van dit boek zie je in dat je er gestructureerd aan kan werken om meer flow in je leven te krijgen. Je begrijpt dat niet een overvloed aan geld of vrije tijd je gelukkig maakt. Integendeel. Als je je volledig inzet voor een doel dat je helemaal ziet zitten en het lukt je ook nog om, ondanks alle tegenslag, het te realiseren dan kan je geluk niet op. Geluk kun je dus opzoeken, maar er moet wel hard voor gewerkt worden. Het vraagt niet alleen veel aandacht, moed, discipline, doorzettingsvermogen en (dus) veel energie. Ook vereist het zelfinzicht om goed te weten wat je wil en wat je kan.

'Flow' is kortom, een boek dat je kan helpen inzicht in jezelf en je situatie te krijgen en je bewust kan maken van je mogelijkheden. Het boek zou wel wat meer mogen aangeven hoe je moeilijkheden kunt aanpakken die je op je pad naar meer flow tegenkomt. Omdat flow een holistisch begrip is, komen in het boek veel onderwerpen aan bod. De invloed van bewustzijn, het lichaam, werk, gezin, relaties en cultuur wordt uitgebreid behandeld. Het boek telt hierdoor 384 pagina's en het lezen kost dus wel wat tijd. Maar als het onderwerp je interesseert kun je bij het lezen in flow raken. En dan vliegt de tijd, weten we.