zaterdag 5 juli 2008

Blote voeten op het koude zeil

Een Nederlands liedje van heel lang geleden: er kwamen de volgende zinnen in voor:

Ik heb geen zin om op te staan.
Ik heb geen zin om naar mijn baas te gaan.

En dan als refrein:
Met mijn blote voeten op het koude zeil. Koortje: met zijn grote blote voeten op het koude zeil.

Het gevoel is wel redelijk herkenbaar denk ik.
Heb je iedere dag zin om op te staan? Ben je gelukkig met je baan? Of ben je al moe als je er alleen aan denkt dat de kinderen nog weggebracht moeten worden. Ze moeten ook gewassen en aangekleed zijn en ontbeten hebben. Iedere dag hetzelfde liedje. Je werkt je uit de naad en je hebt dan ook nog het gevoel dat je helemaalniet wordt gewaardeerd.

Misschien zou je dag wat vrolijker worden als er iemand tegen je zou zegen dat je het goed doet, dat je leuke kinderen hebt, dat je zo fantastisch bent. Je bent goed in je werk, je sport ook nog en je hebt begrip voor je partner.

Tegenwoordig zijn er psychologen die de gestreste cliënten een ontspanningscd meegeven. Dat er zoveel mensen bij een psycholoog lopen heeft te maken met het feit dat die mensen in hun jeugd al niet gewaardeerd werden. Veel mensen hebben duizenden keren gehoord dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze niet zo slim zijn, dat ze nooit een partner zullen vinden, dat ze stom zijn, lelijk, dik, lui, vervelend en nooit een hand uitsteken bij het huishouden.

Soms kun je in bus of tram en op straat de moeders tegen hun kinderen te keer horen gaan. Bijna niemand heeft daar helemaal aan kunnen ontkomen. Daar komt het door dat we onzelf soms minderwaardig voelen, dat we perfectionisten zijn, niet genoeg zelfvertrouwen en zelfrespect hebben.

Wat zou het heerlijk zijn als er iemand zou zijn die niet zou stoppen met zeggen hoe goed en mooi, slank en slim, hoe fantastisch je bent. Die je er van overtuigt dat je sportief bent en goed in het huishouden. Die je weer laat geloven dat je creatief en spiritueel bent

Misschien wil je dat wel eens horen, in plaats van gezeur. Klik HIER om te horen dat je fantastisch bent.

Affirmatieboekje

Geen opmerkingen: