woensdag 17 december 2008

Omgaan Met Frustratie. Laat Negativiteit Niet Toe

Het is vreselijk wat er in je hoofd gebeurt als je in een frustrerende situatie zit. Eerst was je gelukkig en je leven verliep gladjes. Maar toen veranderde de situatie. Natuurlijk heb je geprobeerd om de situatie te veranderen. Als je dat nog niet geprobeerd hebt dan is dat het eerste wat je nu zou moeten doen. In geval van frustratie is het het gemakkelijkst om de situatie zelf te veranderen.

Maar misschien is het niet mogelijk om de situatie te veranderen. Dan raak je nog meer gefrustreerd, juist omdat je er helemaal niks aan kunt doen. Je gedachten worden negatief. Je hoofd vertelt je: Ik wil dit niet. Ik kan dat niet. Ik wil daar niet zijn. Ik haat het. Dit zijn heel negatieve gedachten. Als je die gedachten in je hoofd toelaat, dan wordt de situatie erger en erger. Je zult nog meer gefrustreerd, gestrest en ongelukkig worden.

Het is dus heel belangrijk om je emoties en gevoelens onder controle te krijgen. Je hoofd herinnert zich wat het is om gelukkig te zijn. Als je je steeds vaker gelukkig voelt zal je geheugen dat meer en meer herkennen. Het zal dan makkelijker worden om gelukkig te blijven, ondanks de frustrerende situatie. Misschien denk je wel: Maar het is onmogelijk om in deze situatie gelukkig te zijn.” Als je dat denkt zal de situatie verergeren, gewoon vanwege je eigen gedachten.

Hoe kun je nu gelukkig zijn in een frustrerende situatie?
Zie de situatie als een uitdaging. Zeg tegen jezelf dat je zult winnen. Het maakt niet uit wat andere mensen zeggen of denken, Je zult sterker zijn dan deze situatie. Het maakt niet uit of het over je werk gaat, over je relatie of over geld. Je kunt het aan. Misschien ken je wel mensen die hetzelfde als jij meegemaakt hebben en ze kwamen er sterker uit. Jij kunt dat ook. Of je kunt je een personage uit de geschiedenis voorstellen, voor wie je veel respect voelt. Bedenk wat deze man of vrouw in jouw situatie zou doen. En gedraag je dan zoals hij of zij zou doen. Je kunt het! Het resultaat zal zijn dat je je weer herinnert hoe het voelt om gelukkig en sterk te zijn. En je leven zal er op vooruit gaan. En je zult gelukkiger worden.
www.zondergekheid.nl

Geen opmerkingen: