zondag 17 augustus 2008

Alfatraining (1)

Alfa-training is een term die meestal gebruikt wordt in verband met de ontspannings- en zelfhypnose-methode van José Silva.:Silva Mind Control (SMC). (......)José Silva ging allereerst uit van hypnose. Hij wendde hypnose aan om zijn kinderen te helpen betere schoolresultaten te behalen. Hij ervoer echter, dat zijn kinderen wel beter de dingen konden onthouden, maar dat er geen begrip ontstond m.b.t. het geleerde. Daaarom zocht hij naar een methode om het brein tot rust te brengen en het toch onafhankelijk en alert te houden. Zijn ervaringen in loop van jaren leidden tot de SMC methode: ontwikkeling van psychische vermogens door inschakeling van alfa hersengolven.

Hersengolven
In de periode dat Silva zijn methode ontwikkelde kon hij gebruik maken van toegenomen wetenschappelijke kennis over het functioneren van de hersenen. In 1928 vond de Oostenrijker Hans Berger de voorloper van de huidige elektro-encefalograaf (EEG) uit. Met dit instrument kon men de frequenties van hersengolven meten. De twee frequenties die toen gemeten konden worden, werden door Berger bèta (bewust) en alfa (onbewust) genoemd. Tegenwoordig onderscheidt men meer hersengolffrequenties die bij verschillende soorten hersenactiviteit horen. De vier bekendste: beta, alfa, theta en delta. (zie afbeelding)

De bewustzijnsstaat die bij Mind Control wordt beoogd en door beoefenaren staat van "binnen-bewustzijn" wordt genoemd is niet een staat waarin enkel alfa golven voorkomen, ook de overige frequenties komen voor. Eigenlijk wordt bedoeld dat de betagolven in deze bewustzijnsstaat niet domineren, zoals ze dat wel doen in onze gewone bewustzijnsstaat als we wakker zijn en gericht op de wereld buiten ons.

Bij Alfatraining is sprake van snel opwekken van zelfhypnose, of een bepaalde meditatieve staat met vervolgens het gebruik van ontspanning, concentratie, voorstellingsvermogen en een positieve instelling om gewenste, meestal vooraf bepaalde, resultaten te bereiken. De methode kent een snelle techniek die het voor gevorderden mogelijk maakt direkt over te schakelen naar een andere bewustzijnsstaat.

Dynamische meditatie
De SMC methode is vooral gericht op beter en effectiever gebruik te maken van hersencapaciteit en -vermogens. Het biedt een oefening voor de geest in georganiseerde, dynamische activiteiten. Silva heeft procedures ontwikkeld om in de alfastaat van bewustzijn o.a. het geheugen te verbeteren, sneller te leren, gebruik te maken van dromen om problemen op te lossen, affirmaties meer kracht te geven en de verbeeldingskracht te gebruiken bij het vervullen van wensen. Volgens Silva maakt dit zijn methode tot een dynamische meditatie in tegenstelling tot andere meditatievormen die volgens hem passief zijn.

Zie voor het vervolg het volgende artikel in dit blog alfatraining (2)

Zie voor het gehele artikel www.gelukskoekje.nl

Geen opmerkingen: