woensdag 27 augustus 2008

Angst is een uitdaging

Er zijn honderden verschillende soorten angst. Eigenlijk is angst puur een waarschuwing: kijk uit, je leven is in gevaar. Je kunt je voorstellen dat de mens toen hij nog in holen woonde, vaak in een situatie kwam die levensbedreigend kon zijn. Als je een groot beest tegenkwam kon vluchten een goede reactie zijn of juist héél stil zitten. Dus oorspronkelijk is angst een heel functionele, want levensreddende emotie. Het zou niet goed geweest zijn als je als holenmens geen angst kende. En je begrijpt dan ook dat als iemand tegenwoordig zegt dat hij geen angst kent, dat je dat met een korreltje zout moet nemen. Ik hoop in ieder geval dat die persoon als hij voor een tijger zou staan, niet de tijger een poot gaat schudden omdat hij niet bang is.

We komen tegenwoordig niet vaak in echt levensgevaarlijke situaties terecht, maar we zijn wel bang in situaties en op plaatsen waar we helemaal niet bang zouden hoeven te zijn. Bang om voor een grote groep te spreken?Bang voor een examen? Bang voor een vliegreis? Bang om van een hoge duikplank te duiken? Deze angsten zijn niet reëel. Normaal gesproken kan je in deze situaties niets gebeuren wat levensgevaarlijk is. Je lichaam begrijpt dat niet helemaal. Je lichaam vertoont reacties alsof er echt gevaar dreigt, Je krijgt het warm, je gaat trillen. Je hart gaat sneller kloppen. Je bent zenuwachtig.

Er zijn wel meer situaties waarin je lichaam deze reacties vertoont. Als je iets spannends gaat meemaken krijg je het ook warm en kun je zenuwachtig zijn en je hart gaat sneller kloppen. Bijvoorbeeld als je een prijs krijgt uitgereikt of als je een spannende wedstrijd gaat spelen of als je een blind date hebt of voor de eerste keer een afspraakje met je lief hebt. Noem maar op.
In deze situaties ben je meestal niet bang, want je wilt deze situatie graag meemaken. Je denkt er niet over om ervoor weg te vluchten. Je haalt eens diep adem en je gaat ervoor. Deze situaties zijn een spannende uitdaging.

En dat is precies het verschil met wanneer je bang bent. Juist die diepe ademhaling maakt het verschil. De beste oplossing voor als je ergens bang voor bent is het te beschouwen als een spannende uitdaging en een paar keer heel diep adem te halen. De diepe ademhaling helpt de angst te veranderen in een spannende uitdaging. Belangrijk is om dit gegeven nu niet zomaar aan te nemen of te zeggen: ja dat wist ik eigenlijk wel. Als je de diepe ademhaling bewust toepast bij angst zul je zien dat je veel makkelijker dwars door je angst heen kunt gaan.

Natuurlijk zijn er situaties waarbij de angst zo hevig is, dat hij iemands leven kan verpesten.
dan is het zaak om een therapeut te raadplegen. Maar ook minder heftige angstgevoelens zijn erg naar. Naast de ademoefening zijn er ook andere methoden om van je angst af te komen. Hierover later meer.
www.zondergekheid.nl
Angst

Geen opmerkingen: