vrijdag 8 mei 2009

Geluksgevoel door je handen te gebruiken

Visualiseren helpt alleen maar als je je er gelukkig bij voelt. Er zijn een paar technieken, ja technieken om je makkelijker gelukkig te voelen. (Gebruik maken van Pavlov reactie bijvoorbeeld, of mediteren.) Ik heb zojuist een artikel gelezen in Psychologie magazine van mei 2009. Met je handen werken, daar kun je gelukkig van worden. We weten al dat bewegen op zich al helpt tegen lichte vormen van depressiviteit.

Bewegen met je handen levert nog meer op volgens Kelly Lambert (Lifting Depression,Basic books). Handen nemen een grote plaats in in de hersenen en door het gebruik van je handen wordt er een groter deel van je hersenschors geactiveerd dan bij het bewegen van andere delen van je lichaam. Het gebruik van je handen zet een paar gebieden in je hersenen meteen in werking, juist d’ie gebieden die te maken hebben met plezier, fitheid, concentratie en positieve gedachten.

Vroeger, toen mensen nog veel meer handenarbeid verrichtten, kwam depressie veel minder voor dan nu. Het is zeker niet het enige dat meetelt. Je moet ook gemotiveerd zijn om met je handen te werken. De voldoening die je uit het werk dan haalt helpt ook. Als je tuinieren of breien haat, zul je er toch niet vrolijker van worden.

Zoek dus uit wat voor soort handenarbeid je leuk vindt en doe het zoveel mogelijk. Als je van een schoon huis houdt valt er genoeg te doen: poetsen, met de hand afwassen en afdrogen, stofzuigen, dweilen. Of timmeren, schuren, schilderen. Misschien wil je een cratieve hobby beginnen: kleien, schilderen, beeldhouwen. Of gewoon je eigen trui breien, je groenten zelf schoonmaken en snijden, koken en brood bakken. Tuinieren, niet te vergeten. Kies maar uit.

Geen opmerkingen: