woensdag 8 april 2009

Doelen Bereiken: 7 gebieden

Onze doelen kunnen op verschillende gebieden liggen. Materieel en lichamelijk bijvoorbeeld, of wat betreft de liefde, misschien heb je een spiritueel doel.

Lichamelijk/Materieel
Psychisch
Emotioneel/liefde
Intellectueel
Sociaal
Spiritueel
Volgens je roeping

In feite als we gelukkig zijn wil dat zeggen dat we op een aantal verschillende gebieden gezond, succesvol of gelukkig zijn. De term welzijn (of wellness) betekent dat er op al die gebieden een balans is.

Waarschijnlijk hebben we bepaalde wensen omdat die balans er niet helemaal is. Als je geen sociale contacten hebt, ben je niet helemaal gelukkig. Of als je geen intellectuele uitdaging hebt, blijven je hersenen niet optimaal en je raakt gestrest. Het valt op dat mensen juist heel veel materiële wensen hebben. Het lijkt mij heel zinnig om eens na te gaan hoe je in balans bent wat betreft de verschillende gebieden.

Verder is het niet goed mogelijk om in het ene gebied succesvol en gelukkig te zijn, terwijl je dat op het andere gebied niet bent. Er is dan geen sprake van welzijn.

Als je alleen geld najaagt en geen aandacht besteedt aan emotionele, sociale of spirituele behoeftes, dan blijft er een onbalans en zal er geen welzijn zijn.

Een extra opmerking voor het gebied: volgens je roeping. Je hoeft niet per se een roeping te hebben. Het is echter wel zaak om te doen wat je moet doen. Heb je ergens een passie voor? Neem daar de ruimte voor. Als je niet echt ergens een passie voor hebt, probeer dan te voelen wat je graag doet, wat bij je past, hoe je diep van binnen eigenlijk zou willen leven. Misschien ben je dit allang geleden kwijt geraakt. Maar het is essentieel.

Wat je ook doet: het moet goed voelen.

Geen opmerkingen: