donderdag 16 april 2009

Het Verschil tussen Emoties en Echt Voelen

Dit bericht is eerder verschenen op mijn WELLNESS weblog. Omdat het perfect past in deze serie berichten over voelen, heb ik het hier even gekopieerd.

Mensen zeggen en denken vaak: ik moet naar mijn gevoel luisteren. Er is echter een hemelsbreed verchil tussen emoties en echt voelen.

Emoties, zoals boosheid, angst, frustratie, jaloezie ontstaan doordat je ergens door getriggerd wordt. Er gebeurt iets in je omgeving waardoor jij reageert met een emotie. Dit komt omdat je vroeger iets meegemaakt hebt, wat je niet verwerkt hebt en in deze situatie wordt je onbewuste daaraan herinnerd, waardoor jij heftig reageert. Dit is een beetje kort door de bocht gesteld, maar meestal komt het hier wel op neer. Het is niet de situatie (of de ander!) die de schuld is, het is puur jouw onverwerkte verleden. Je trekt deze situatie aan omdat je nou eindelijk eens van de onverwerkte emoties af moet. De bedoeling is dat je emotioneel in evenwicht komt.

Er zijn verschillende manieren en technieken om je emoties te verwerken. In principe gaat het om uiten en loslaten. En vergeet niet: emoties zijn goed, je kunt er veel van over jezelf leren, maar je kunt er maar beter niet in blijven hangen.

Echt voelen kun je ook intuïtief voelen noemen. Als je wilt weten wat echt goed voor je is, moet je je juist niet in een emotionele situatie bevinden. Het beste kun je je eraan wennen om 's morgens tien minuten rustig op een stoel te gaan zitten en zo ontspannen mogelijk te zitten en telkens opnieuw je gedachten stil zetten.(mediteren) Als je dit in praktijk brengt, kom je steeds dichter bij je echte gevoel. Je kunt ook in de loop van de dag, terwijl je aan het werk bent of aan het praten en maar doordraaft af en toe even stil staan bij je gedachten en proberen wat je nou echt voelt bij wat je doet of wat je zegt. Oefening in voelen baart kunst.

Als je hier steeds meer bedreven in raakt wordt het steeds makkelijker om het leven te leiden wat je echt wilt. Dingen gaan steeds makkelijker, omdat je gaat doen wat intuïtief ook echt wilt doen.

Geen opmerkingen: