vrijdag 17 augustus 2007

Visualisatie en NLP

Sommige mensen hebben moeite met visualiseren. Het is waarschijnlijk al duidelijk geworden dat het niet geeft of je iets echt ziet of niet. Je kunt je dingen voorstellen en dat is al voldoende. Ook weten we al dat het gevoel dat je erbij hebt belangrijk is. Creëer eerst een gelukkig gevoel en ga dan visualiseren, of je voorstellen wat je graag wilt hebben of wat je graag wilt wat er gebeurt.

Bij NLP (Neuro Linguiïstisch Programmeren) geeft men aandacht aan zowel zien, horen als voelen. Wij kunnen daar ook gebruik vanmaken.

Sommige mensen zien duidelijk wat ze zich voorstellen. Als dat bij jou niet het geval is dan werkt bij jou het auditieve (gehoor) of het gevoel beter. Misschien herinner je je juist geluiden beter dan dingen die je ziet. Herken je iemand makkelijker aan zijn stem? MisscAien kun je je juist de branding van de zee goed voorstellen door het te horen?

Of ben je beter in voelen? Doe je graag dingen met je handen? Wil je altijd graag even iets aanraken? Als je van jezelf weet dat je je beter bent met voelen of horen dan met zien, dan kun je in ieder geval deze elementen invoegen bij je visualisatie.

Misschien weet je verder ook dat juist de geur van iets heel sterke herinneringen bij iemand op kunnen wekken. Of de smaak van de appeltaart vna je moeder vroeger. Als je visualiseert kun je ook geur en smaak toevoegen, zodat je een totaalbeeld van de hele ervaring hebt. Wellicht helpt het bij het visualiseren en bij de materialisering van je visualisatie.

Geen opmerkingen: