vrijdag 24 augustus 2007

Negatieve gedachten en gevoelens

De meeste mensen worden wel eens overvallen door negatieve gedachten. Sinds we The Secret kennen doen we ons best om zo positief mogelijk te blijven. Maar ik zei al: soms overvalt een negatieve gedachte je gewoon. Of iets negatiefs schiet zomaar door je gedachten heen, terwijl je toch zó positief bezig bent. Er is een mooie oplossing voor zomaar een flits van een negatieve gedachte: stel je meteen voor dat je een rood kruis door die gedachte zet. Dan kun je meteen weer verder met positief zijn en je hoeft je ook niet druk te maken over de negatieve gedachte: met het kruis er doorheen heb je besloten: hij is weg.

Ik was een paar jaar geleden eens bij een alternatieve arts. Hi schreef op een papiertje wat er aan mij scheelde. Toen dat me duidelijk was zette hij een kruis erdoorheen. Weg ermee. Dat was een hele opsteker voor me. Ik kreeg wel een therapie, maar door het kruis door mijn kwalen was me duidelijk dat alles binnen de kortste keren opgelost zou zijn.

Iets anders is als je echt een baaldag hebt. Je probeert maar positief te zijn, maar je bijft je verrot voelen. Het beste kun je dan, als het mogelijk is, eerst terug naar bed gaan en opnieuw, maar dan vrolijk opstaan. Ik begrijp ook wel, dat dat meestal niet mogelijk zal zijn. Op zo'n dag lijkt helemaal niets te helpen. Als je afiranta's leest, dringen ze niet door. Oefeningen willen niet, en al helemaal niet een eindje hardlopen, terwijl je weet dat dat wel zou helpen.
Wat kun je dan doen? Als het kan ga dan lekker op de bank liggen en lees een mooi boek. Waarschijnlijk ben je ook te druk geweest en kun je goed wat rust gebruiken.

Als je door moet, doe dan toch de afiranta's, mediteer, doe oefeningen met oogbewegingen (zie artikeltje : PIN) en hou stug vol. Een klein beetje helpt het wel. IRT (Instant Release Techniek) kan ook goed helpen. En verwen jezelf, bijvoorbeeld met een bosje bloemen, of iets anders waarvan je weet dat je er van opfleurt. En maak je verder niet te druk, meestal is het de volgende dag gewoon over, zeker als je jezelf een beetje rust gegund hebt. En dan ben je weer positiever dan ooit.

2 opmerkingen:

www.ts.com zei

Het werkt wel dat positief denken. Maar wat bij mij ook heel erg goed werkt is het negatieve gevoel er te laten zijn, (zeker als het er toch al is) het te voelen en dus niet weg te drukken, er in te duiken, de negatieve gedachten die er altijd bijkomen niet voor waarheid aan te nemen maar gewoon te laten passeren. Door sterk op een gevoel te concentreren krijgen gedachten minder kans/is er minder plaats voor het hebben van negatieve gedachten doordat die plaats ingenomen wordt door de concentratie op het gevoel. Want het zijn juist de negatieve gedachten die het gevoel weer versterken waardoor de gedachten weer versterkt wordt etc. Door op het gevoel te concentreren doorbreek je die cirkel. Positief denken vind ik een hele krachtige, maar door het gevoel heen gaan werkt bij mij ook heel goed, als je het op de juiste manier doet. Vooral omdat je op een gegeven moment ook niet bang meer bent voor allerlei gevoelens waardoor je geen druk meer voelt van oeh ik moet het weg hebben.
Maar nogmaals, positief denken werkt ook. Ik heb veel aan jouw liedje "elke kleine cel is gelukkig" gehad bijvoorbeeld.
Groetjes,
Maria

Annelies Hilgers zei

Ja, ik ben het met je eens, dat we ons allemaal meer op het gevoel mogen concentreren. Mensen weten bijna niet wat voelen is en en kunnen door emoties of heftige gevoelens overmand worden en weten helemaal niet hoe ermee om te gaan. dank je wel voor je reactie